-->
ValkeakoskiMyllykylästä tehdaskaupungiksiTehdas
TEHTAASTA | KAUPUNGIKSI
Rudolf Walden
Juuso Walden
Paperituote Oy
Oy Jylhävaara
Oy Valke
Oy Sateri


Yhtyneet Paperitehtaat Oy

Aktiebolaget Walkiakoski oli uudistustoimiensa myötä suhteellisen menestyksekäs tehdas, mutta Venäjän vallankumous ja maamme itsenäistyminen vuonna 1917 toivat muutoksen. Tärkein markkina-alue, Venäjä, menetettiin. Samalla menetettiin saatavina ja kiinteistöinä yhteensä noin 7,3 miljoonaa kultamarkkaa. Pari vuotta yhtiön kirjanpidollinen tulos oli vielä näennäisesti tyydyttävä, mutta se perustui aiemmin hankittujen varastojen käyttöön.

Yhtiön pääosakas oli helsinkiläinen pankkiiri Moses Skurnik ja muina osakkaina joukko helsinkiläisiä liikemiehiä. Yhtiön rahoitustilanne oli vaikea, eikä päärahoittaja Pohjoismaiden Yhdyspankki myöntänyt lisää luottoa. Skurnikin liikeyritykset joutuivat vaikeuksiin ja niiden hallussa olleet Ab Walkiakosken osakkeet joutuivat Helsingin Osakepankin haltuun.
Pankki pyysi yhtiön johtoon vuonna 1924 kenraali Rudolf Waldenin, jonka toimesta oli neljä vuotta aiemmin perustettu Yhtyneet Paperitehtaat Oy, johon kuuluivat Myllykoski Teräsliperi Aktiebolaget, Aktiebolaget Simpele ja Osakeyhtiö Jämsänkoski.

Vuodesta 1929 Yhtyneet ja Ab Walkiakoski muodostivat konsernin, mutta lopullinen fuusioituminen tapahtui elokuussa 1934. Jo ennen fuusiota, vuonna 1930, Valkeakoskelle perustettiin merkittävä tytäryhtiö Paperituote Oy, jota seurasivat myöhemmin
Oy Jylhävaara ja Oy Valke sekä Oy Säteri, vaikkei varsinaisiin tyttäriin lukeutunutkaan.

Tuli tuhosi jälleen vuonna 1938 tehdasrakennukset Myllysaaressa, minkä jälkeen paperivalmistus siirtyi kokonaisuudessaan Tervasaareen, johon samaisena vuonna valmistui pohjoismaiden suurin paperikone, PK5. Kenraali Waldenin johdolla Yhtyneet kasvoi jo 1930-luvun puolivälissä todelliseksi suuryhtiöksi. Hän oli yhtiön johdossa vuoteen 1940, jolloin toimitusjohtajaksi tuli hänen poikansa Juuso Walden.

Vuonna 1952 Myllykoski erosi Yhtyneistä ja yhtiön pääkonttori siirtyi Valkeakoskelle, sen myötä tuli myös Juuso Walden, jonka merkitys paikkakunnallisesti on paljon enemmän kuin pelkkä teollisuusmies.

Tampereen museot/Vapriikki