Info Akselin etusivulle MuistotTampere
TammerkoskiTyö ja tuotteetTyöntekijätOmistajat
TEHDASTYÖ | KOTI | MUISTOT
Työpäivä
Naiset
Lapset


Tehdastyö Karvari, 1958 Infoa teoksesta

Tampere oli vuonna 1840 vielä käsityöläisten kaupunki, mutta vuonna 1900 se oli nimenomaan teollisuuskaupunki. Tärkein elinkeino 1800-luvun lopulla oli tekstiiliteollisuus. Yli puolet kaupungin työläisistä kävi töissä kolmessa suurimmassa tehtaassa: Finlaysonin ja Lapinniemen puuvillatehtailla ja Pellavatehtaalla.

Vuoden 1879 elinkeinovapauslakiin asti tehtaissa työsopimus tehtiin marraskuun alussa vuodeksi eteenpäin. Jos palkollinen lähti pois kesken sopimuskauden, työnantaja sai hakea hänet takaisin tai vaatia jo maksettujen palkkarahojen palauttamista. Toisaalta työnantajalla oli velvollisuus huolehtia työntekijöiden ruoasta ja asumisesta, sairastuneista työntekijöistä ja alaikäisten työntekijöiden opetuksesta. Näin puuvillatehtaallekin perustettiin esimerkiksi sairaskassa ja koulu, verkatehtaalle vanhojen työntekijöiden lomakoti.

Nahkuri Infoa teoksesta


Toisen maailmansodan jälkeen useampi kuin joka toinen tamperelainen sai edelleen toimeentulonsa teollisuudesta. Tehtaiden työntekijöiden määrä kasvoi vuoteen 1956 asti. Sen jälkeen tehdastyöväen määrä on laskenut yhä nopeammin. Vuonna 1985 tehdastyössä oli 20 % tamperelaisista.


 Lisää aiheesta Teollisuus, Työ 1918-1940, Työ 1940-1960
Tampereen museot/Vapriikki