Info Akselin etusivulle MuistotNokia
NokianvirtaYhteisöTuotteetOmistajat
VAPAA-AIKA | TEATTERIT | MUSIIKKI | URHEILU | JUHLAT | KOKOONTUMISPAIKAT | VPK | KANSANSIVISTYS
 Nokian Työväen
 mieskuoro
Nokian mieskuoro
Nokian Kirkkokuoro
Työväenyhdistyksen
soittokunta
Kumitehtaan
soittokunta


Nokian Työväen Mieskuoro

Nokian Työväen Mieskuoro perustettiin 1946 Nokian työväenopiston alaisuuteen. Kuoroa oli perustamassa 13 kuorolaulusta kiinnostunutta miestä. Heti seuraavana vuonna Nokian Työväen Mieskuoro liittyi Suomen Työväen Musiikkiliiton jäseneksi, jota se on yhä tänäkin päivänä

Kuoron perustamisessa eräs näkyvä ja tiedetty hahmo oli Samuli Suoranta, joka tunnettiin musiikki- ja näyttämöharrastuksistaan. Kuorolle sopivan ja toimivan ohjelman löytäminen taas lienee ollut kuoron ensimmäisen taiteellisen johtajan, Keijo Haapamäen, toimintakauden tavoitteena. Ohjelmisto muodostui pääasiassa perinteiselle suomalaiselle mieskuoro-ohjelmistolle, työväenlauluille ja slaavilaiselle musiikille.

Nokian Työväen Mieskuoron harjoitukset 1950-luvulla.

Kuoro alkoi saada entistä näkyvämmän roolin Nokian kauppalan kulttuurielämässä 1960-luvulle tultaessa. Tuolloin jäsenmääräkin oli kohonnut jo yli 60 laulajaan. Samalla vuosikymmenellä kuoro tutustui virolaiseen mieskuoromusiikkiin, jonka lisäksi se oli yhteistyössä Nokian Harmonikkakerhon ja Pentti Peitsamon johtaman Nokian Musikanttien kanssa.

Kuoron levytysura alkoi 1976, jolloin tallennettiin kuoron 30-vuotisjuhlakonsertin ohjelmisto. Edellisen lisäksi kuoro on levyttänyt mm. Asko Vilenin, Kaj Chydeniuksen, Juha Vainion ja Fridrich Brukin sävellyksiä.

Yhteistyö erilaisten kuorojen kanssa on ollut myös merkittävää Nokian Työväen Mieskuorolle. Muun muassa norjalainen Työväen Mieskuoro sekä virolainen Cantus-kamarikuoro ovat olleet sen ulkomaisia yhteistyökumppaneita.

Kuoro järjestää vuosittain teemakonsertin ja 1980-luvun lopulta alkaen myös joulukonsertin. Tämän lisäksi se järjestää joka viides vuosi juhlakonsertin sekä on osallistunut menestyksekkäästi erilaisiin kuorokilpailuihin, kuten mm. Tampereen Säveleen, jossa se on palkittu kultaisella diplomilla kolmena vuonna.

Kultaisen diplomin kuoro sai myös 1988 Vaasan kuorofestivaalien kansainvälisessä IODOCO-kuorokatselmuksessa. Helsingissä 2000 järjestetyissä Madetoja-mieskuorokilpailuissa kuoro voitti kilpailun kansallisen sarjan, jonka lisäksi kuoro palkittiin myös Suomen Säveltäjät ry:n puolesta.

Itsenäiseksi yhdistykseksi kuoro muuttui 1999, jolloin sen 52-vuotinen taival Nokian Työväenopiston opintopiirissä päättyi. Tämän hetken toiminnassa haetaan uusia näkökulmia työväenkulttuuriin. Kuoro on elvyttänyt hetken aikaa unohduksissa ollutta työväenlaulukonserttien perinnettä.