Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
VALTA | ARKI | PALVELUT | VAPAA-AIKA
 Urheilu
Porvarillinen
yhdistyselämä
Säde-yhdistys
Taide ja kulttuuri
Urheilu 1  2

Järjestäytynyt urheiluharrastus alkoi Mäntässä 1880-luvulla VPK:n kesäjuhlien yhteydessä. Kilpailuja järjestettiin ainakin soudussa, ammunnassa ja juoksussa. 1890-luvulla perustettiin ensimmäiset urheiluseurat. Jatkossakin suosituimmat urheilulajit, mm. uinti, pesäpallo, voimistelu, paini, tennis ja ravit olivat yhtiövetoisia. Mäntän VPK:n urheilijat perustettiin 1930, kaksi vuotta myöhemmin seuran nimi lyhennettiin muotoon Mäntän urheilijat. Sen johto oli pitkään lähinnä yhtiön toimihenkilöiden käsissä. Työväenliikkeen puolella urheiltiin Mäntän Valon piirissä.

GAS:n Puulaakihiihtojen lähtö

Mäntän liikuntarakentamisessa yhtiön asema on ollut keskeinen. Yksin tai yhdessä kumppaneidensa kanssa se on ollut rakentamassa mm. Koskelanlammen uimalaitosta, yleisurheilukenttää ja sen katsomoa, Mäntänvuoren vuorenmajaa, tennispaviljonkia, keilailu- ja ampumaratoja sekä uimahallia.

Sotien jälkeen yhtiön piirissä järjestetty kilpaurheilu laajeni äärimmilleen: oli osastojen, yhtiön ja koko yhtymän hiihtokisoja, juoksuviestejä, suunnistuskisoja, harrastuskävelykilpailuja, soutukilpailuja sekä sarjat pesä-, lento- ja jalkapallossa. Klubilla pidettiin aina urheiluvuoden päättyessä juhlallinen palkintojenjakotilaisuus. Arvostetuin palkinto oli kullattu GAS-mestaruusmitali.

Mäntän Urheilijain valiovoimistelijat 20-vuotisjuhlissa.

Kun yhtiön sosiaalitoimen tavoitteita alettiin karsia, urheilussa keskityttiin lähinnä henkilöstön kuntoliikuntaan. Yksi tärkeimmistä yhtiön tukemista vuosittaisista urheilutapahtumista oli 1970-luvulta alkaen Serla-hölkkä.

Vähitellen yhtiö vuokrasi ja myi kunnan hallinnoitavaksi ja hoidettavaksi omistamansa liikuntapaikat.


 Lisää kuvia
G.A. SERLACHIUS