Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
VALTA | ARKI | PALVELUT | VAPAA-AIKA
Urheilu
Porvarillinen
yhdistyselämä
Säde-yhdistys
 Taide ja kulttuuri
Taide ja kulttuuri 1  2

Gösta Serlachius alkoi jo 1920-luvulla pohtia taidemuseon rakentamista Mänttään. Hän perusti tulevan museonsa pohjaksi 1933 taidesäätiön, jolle siirtyi hänen keräämänsä arvokas taidekokoelma. Museo oli tarkoitus rakentaa Mäntän keskustaan Koskelanlammen rannalle. Hanke jäi kuitenkin kesken sodan ja Serlachiuksen kuoleman vuoksi.

Joenniemen taidemuseon avajaiset

Gösta Serlachiuksen leski Ruth Serlachius avasi 1945 Serlachiusten kodista Joenniemen kartanosta kolme salia taidesäätiön ensimmäisiksi näyttelytiloiksi. 1972 koko Joenniemi siirtyi taidesäätiön omistukseen ja säätiön museotoimintaa alettiin R. Erik Serlachiuksen aloitteesta kehittää voimakkaasti. Gustaf Serlachiuksen puheenjohtajakaudella taidesäätiön toiminta on aktivoitunut entisestään mm. useiden näyttelyiden, merkittävien taidehankintojen ja yhtiön entiseen pääkonttoriin perustetun uuden museon myötä.

1980-luvulta alkaen Gösta Serlachiuksen taidesäätiö on saanut rinnalleen Mäntän kulttuurielämää rikastuttamaan uusia toimijoita, esim. moderniin taiteeseen keskittyvät Mäntän kuvataideviikot (alkaen 1993) ja pianomusiikkiin profiloituneet Mäntän musiikkijuhlat (alkaen xxxx). 2000-luvun Mänttä on noussut maamme tärkeimpien kulttuurikeskusten joukkoon.

Mäntän klubin Näytelmäkerhon esitys

Mänttäläisten oma taideharrastus on kanavoitunut vuodesta 1950 mm. yhtiön pääkonttorissa ja ammattikoululla toimineen Mäntän taideseuran ja myöhemmin erityisesti Työväenopiston kuvataidepiirien kautta. Myös kaupungin omat teatteriryhmät sekä erilaiset musiikkiryhmät Tehtaan torvisoittokunnasta kuoroihin ja kevyen musiikin yhtyeisiin ovat olleet perinteisesti vahvoja vaikuttajia Mäntän kulttuurielämässä.


 Lisää kuvia
G.A. SERLACHIUS