Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
VALTA | ARKI | PALVELUT | VAPAA-AIKA
Kunta
 Seurakunta
Seurapiirit
Työväenliike
Ympäristö
Poliisi
Seurakunta 1  2

Alun perin Keuruun seurakuntaan kuulunut Mäntän tehdastaajama liitettiin Vilppulan seurakuntaan 1911. Jo tätä ennen Mäntässä oli alettu puuhata omaa seurakuntaa. Levottomien olojen vuoksi rakentamaan päästiin vain hautausmaata, jolle yhtiö luovutti alueen Savosenmäen päältä.

Mäntän kirkko rakenteilla

Yhtiö ajoi Mäntän seurakunnan itsenäistymistä, jotta Mänttä voitaisiin irrottaa Vilppulasta omaksi kunnakseen. Kun seurakunta lopulta perustettiin 1921, yhtiö sitoutui kirkkoherran palkan maksamiseen sekä virkatalon, kirkon ja hautausmaan hankkimiseen.

Mäntän kirkko valmistui yhtiön 60-vuotisjuhliin 1928. Gösta Serlachius suunnitteli kirkon ja sen sisustuksen yksityiskohtia myöden luottoarkkitehtinsa W.G. Palmqvistin ja lempitaiteilijoidensa, mm. Hannes Autereen kanssa. Yhtiön keskeisestä roolista kirkossa muistuttaa mm. pääsisäänkäynnin yläpuolella oleva Eric O.W. Ehrströmin suunnittelema lasimaalaus, jossa komeilee yhtiön kotka.

Yhtiön tuki seurakunnalle jatkui myös R. Erik Serlachiuksen ajalla. Vielä 1960-luvulla yhtiö maksoi kirkkoherran palkan ja luovutti seurakunnalle 20 hehtoa perunoita vuodessa ja viisi litraa maitoa päivässä. Lisäksi se jatkoi seurakunnan rakennushankkeiden tukemista, hankki seurakunnan henkilöstölle tarvittaessa asuntoja, hoiti kirkkopuistoa ja antoi hautausmaalle ilmaiseksi vettä. Toisin kuin muualla Suomessa, Mäntän seurakunnassa jatkettiin merkittäviä rakennusinvestointeja vielä 1970- ja 1980-luvuilla, kun yhteiskunnallisesta toiminnasta väistyvä yhtiö tarjosi sille kiinteistöjä.

Kun Mäntän kirkkoon hankittiin vuonna 2003 uudet ranskalais-romanttiset urut, R. Erik Serlachiuksen säätiö tuki hanketta merkittävällä lahjoituksella.


 Lisää kuvia
G.A. SERLACHIUS