Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
VALTA | ARKI | PALVELUT | VAPAA-AIKA
Urheilu
Porvarillinen
yhdistyselämä
 Säde-yhdistys
Taide ja kulttuuri
Säde-yhdistys Ompelukurssi

Vuorineuvoksetar Ruth Serlachiuksen aloitteesta perustettiin 1920 hyväntekeväisyysseura Säde, jonka jäseniksi kutsuttiin yhtiön korkeimpien johtajien ja virkailijoiden rouvia. Yhdistys jakoi vähävaraisille mänttäläisille avustuksia, ylläpiti naisyhdistyksen kanssa lastenkotia, perusti synnytyslaitoksen sekä järjesti talouskursseja, joissa opetettiin kodin- ja lastenhoitoa sekä terveysoppia.

Elokuvateatteri Bio Säde

Varat toimintaan saatiin mm. yhtiön ja sen johtajien lahjoituksista sekä järjestämällä erilaisia iltamia ja myyjäisiä. Erityisen tärkeää varainhankintatoimintaa oli oman elokuvateatterin ylläpito. Yhdistys osti ja kunnosti 1938 Mäntässä jo 1920-luvulta alkaen toimineen elokuvateatterin, joka sai nimekseen Bio Säde. Siellä mänttäläiset näkivät 1940- ja 1950-lukujen suuret elokuvat. Mäntässä erityisen suuren yleisön (1629 katsojaa) keräsi 1949 valmistunut "Kalle Aaltosen morsian", jossa näytteli Mäntän oma poika Rolle Labbart. 1950-luvulla teatteria uudistettiin ja se varustettiin mm. lämmityksellä, cinemascope-laitteilla, laajakankaalla ja ulkoseinän neon-kyltillä.

Säde-yhdistys myi elokuvateatterinsa ja lopetti aktiivisen toimintansa 1970-luvulla. Yhdistyksen varat säätiöitiin ja niitä on sittemmin käytetty lähinnä vanhusten avustamiseen.


G.A. SERLACHIUS