Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
VALTA | ARKI | PALVELUT | VAPAA-AIKA
Urheilu
 Porvarillinen
 yhdistyselämä
Säde-yhdistys
Taide ja kulttuuri
Porvarillinen yhdistyselämä

1870- ja 1880-luvuilla mänttäläisten vähäinen vapaa-aika kului yhtiön järjestämissä riennoissa. Patruuna-ajan väistyessä yhtiön merkitys yhdistyselämässä kuitenkin väheni, kun tehtaan ja yhdistysten tavoitteet alkoivat eriytyä. Tehtaan ulkopuolella syntynyttä seuratoimintaa kokosi vuonna 1898 perustettu suomettarelainen nuorisoseura, johon yhtiön johto suhtautui hyvin myönteisesti. Seura sai yhtiöltä lahjoituksia ja yhtiö tuki sitä sen suurimmassa hankkeessa, nuorisoseuran talon rakentamisessa. Talo vihittiin käyttöön 1901.

Vielä 1900-luvun alkuvuosina kaikenlaiseen yhteiseen ajanviettoon piti olla yhtiön isännöitsijän lupa. Suurlakon aikoihin 1905 mänttäläinen ilmapiiri alkoi vapautua ja maksulliset viihdytystilaisuudet tulivat paikkakunnalle. Myös työväestön järjestäytyminen alkoi.

Klubin vihkiäiset 1920

Gösta Serlachiuksen tavoitteena oli keskittää porvarillinen yhdistyselämä yhteiseen seurataloon. Mäntän klubi valmistui 1920. Aikaa myöden Klubista tuli porvarillisen yhdistys- ja seuraelämän keskus. Siellä toimivat mm. suojeluskunta, partio, torvisoittokunta, näytelmäseurat, lotat, martat ja eri urheiluseurat. Klubilla järjestettiin myös suuria juhlia.

Klubin kevätkarnevaalit
G.A. SERLACHIUS