Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
TervetuloaTyöSerlachiusten valtakuntaSuuria hetkiä
TYÖN PARISSA | YHTYMÄN PERHEKUULUMISIA | MÄNTÄN PATRUUNAT
G.A.Serlachius
Gösta Serlachius
 R. Erik Serlachius
Gustaf Serlachius
Ralph Erik Serlachius, 1901 - 1980 1  2

R. Erik Serlachius syntyi Mäntässä 1901. Hän sai monipuolisen koulutuksen paperiteknologian ja taloustieteiden alalta opiskeltuaan mm. Dresdenissä ja Pariisissa. G.A. Serlachiuksen palvelukseen hän tuli virallisesti 1927 ottaessaan vastaan Kankaan tehtaan isännöitsijän toimen. Kaksi vuotta myöhemmin hän siirtyi samoihin tehtäviin Mänttään, ja isänsä Gösta Serlachiuksen kuoltua 1942 hänestä tuli yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja.

R. Erik Serlachius Mäntän paperitehtaalla

R. Erik Serlachiuksen kaudella Mäntässä alkoi ennennäkemätön tuotannon kasvu. Kun paperia saatiin myytyä yhä enemmän, tehtaiden konekantaa voitiin voimakkaasti uudistaa. Ensin jatkettiin jo Gösta Serlachiuksen ajalla alkanutta suuntausta ja keskityttiin entistä enemmän pergamiinin eli voipaperin tuotantoon. 1960-luvulla uudeksi suunnaksi tuli pehmopaperi. Rakennettiin uusia paperikoneita, joiden avulla Serla-merkki saatiin vietyä lähes kaikkiin suomalaisiin koteihin.

Vuoden 1969 alusta R. Erik Serlachius luovutti yhtiön toimitusjohtajan viran pojalleen Gustaf Serlachiukselle. Hallituksen puheenjohtajana hän toimi kuolemaansa 1980 saakka.

R. Erik Serlachiuksen ajalla yhtiön sosiaalinen toiminta saavutti huippunsa. Yhtiö toimi Mäntässä lähes kaikilla elämänaloilla ja mänttäläiset olivat yhtiön kanssa tekemisissä kehdosta hautaan. Isänsä tavoin R. Erik Serlachius halusi aktiivisesti kehittää Mänttää ja mänttäläistä yhteisöä. Gösta Serlachiuksen taidesäätiötä hän johti vuodesta 1943 kuolemaansa asti. Mielenkiintoa riitti myös paperiteollisuuden valtakunnallisille järjestöille, joissa hän toimi koko työuransa ajan erittäin aktiivisesti.

R. Erik Serlachius sai vuorineuvoksen arvonimen 1946.

 Lisää kuvia
G.A. SERLACHIUS