Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
TervetuloaTyöSerlachiusten valtakuntaSuuria hetkiä
TYÖN PARISSA | YHTYMÄN PERHEKUULUMISIA | MÄNTÄN PATRUUNAT
G.A.Serlachius
 Gösta Serlachius
R. Erik Serlachius
Gustaf Serlachius
Gösta Michael Serlachius, 1876 - 1942 1  2

Gösta Serlachius syntyi Pietarsaaressa 1876. Hän opiskeli jonkin aikaa oikeustieteitä, mutta muutti sitten 1898 Mänttään setänsä paperitehtaan palvelukseen. G.A. Serlachiuksen kuoltua hänestä tuli osakeyhtiöksi muutetun yhtiön johtokunnan jäsen.

Vuorineuvos Gösta Serlachius

Vuodesta 1904 vuoteen 1913 Serlachius työskenteli ensin Jyväskyläläisen Kankaan tehtaan ja sitten Kymi Oy:n palveluksessa onnistuen pelastamaan molemmat tehtaat konkurssista. 1913 hän palasi lopullisesti Mänttään ja omistautui sen tehtaiden kehittämiseen. Mäntässä alkoi toimelias kausi. Perustettiin sellutehdas ja uudistettiin paperitehtaan konekantaa. Ensimmäisen maailmansodan tuomien jättivoittojen avulla laajennettiin toimintaa ostamalla useita metsäteollisuuslaitoksia - tärkeimpinä Tampereen kattohuopatehdas (myöh. Tako), Kankaan paperitehdas ja Kolhon saha.

1918 käyty sisällissota hidasti Mäntän kehitystä. Sodan jälkeen Serlachius otti suhteessa työväenliikkeeseen erittäin tiukan linjan. Hän keskittyi nyt myös paperiteollisuuden yhteistyön kehittämiseen ja oli perustamassa sen vientijärjestöjä. Samalla Serlachius jatkoi tehtaidensa kehittämistä. Hänen kuollessa 1942 G.A. Serlachius Oy oli yksi Suomen tärkeimmistä metsäteollisuuskonserneista.

Gösta Serlachiuksen rakkain harrastus oli taide. Hän keräsi merkittävän taidekokoelman ja perusti sen pohjalta 1933 Gösta Serlachiuksen taidesäätiön.

Gösta Serlachius sai vuorineuvoksen arvonimen 1918.

 Lisää kuvia
G.A. SERLACHIUS