Info Akselin etusivulle MuistotMänttä
TervetuloaTyöSerlachiusten valtakuntaSuuria hetkiä
TYÖN PARISSA | YHTYMÄN PERHEKUULUMISIA | MÄNTÄN PATRUUNAT
 G.A.Serlachius
Gösta Serlachius
R. Erik Serlachius
Gustaf Serlachius
Gustaf Adolf Serlachius, 1830 - 1901 1  2

G.A. Serlachius syntyi Ilomantsissa 1830 nimismiehen perheeseen. Hän kouluttautui proviisoriksi, työskenteli jonkin aikaa eri apteekeissa ja osti sitten oman apteekkinsa Tampereelta 1858. Apteekkinsa lisäksi hän omistautui erilaisille liiketoimille.

Kauppaneuvos Gustaf Adolf Serlachius 50-vuotiaana

Teolliseen toimintaan G.A. Serlachius ajautui työskennellessään 1866 alkaen Fredrik Idestamin Tammerkosken rannalle perustaman puuhiomon isännöitsijänä. Pari vuotta myöhemmin hän myi apteekkinsa ja perusti oman hiomonsa Mänttään. Siellä Serlachiuksen liiketoimet sujuivat ajoittain kurjasti - hän oli jatkuvasti vekselikierteessä. Samalla hän kuitenkin laajensi toimintaa. Perustettiin saha, ostettiin pahvikoneet ja rakennettiin paperitehdas sekä pari uutta hiomoa, joista toinen Vilppulaan. Tahtia ei haitannut suuri tulipalo, jossa paperitehdas ja vanha hiomo paloivat.

1892 liike joutui velkojien hallintaan. Toiminta kuitenkin jatkui, samoin laajennukset. Viimeisinä vuosinaan Serlachius näki yhtiönsä taloudellisen tilanteen jo vakiintuvan ja hän haaveili mm. sellutehtaan perustamisesta. Hän kuoli 1901 Keuruulla.

Teollisen toiminnan lisäksi G.A. Serlachius omistautui Mäntän, sen lähiseutujen ja koko Suomen liikenneolojen kehittämiseen sekä aikansa nuorten taitelijoiden mesenoimiseen

G.A. Serlachius sai kauppaneuvoksen arvonimen 1896.

 Lisää kuvia
G.A. SERLACHIUS