Info Akselin etusivulle MuistotTampere
Työ ja tuotteetTyöntekijätOmistajat
KAUPUNKI | MYLLYT JA SILLAT | FRENCKELL | FINLAYSON | TAMPELLA | VERKATEHDAS | TAKO | LILJEROOS

Finlaysonin kartta


66 Finlaysonin palatsi ja puisto

Jo ennen Tampereen kaupungin perustamista kuningas Kustaa III määräsi, että Tammerkoskelle oli perustettava viinanpolttimo. Polttimon päärakennus nousi nykyisen Finlaysonin palatsin paikalle vuonna 1781. Viinanpolttimo toimi muutaman vuoden ajan.

Vuonna 1820 James Finlayson perusti tehtaan Tammerkoskelle ja kunnosti vanhan polttimon kodikseen. Kaksikerroksiseen 22 huoneen rakennukseen mahtui myös kangaspuita ja kutojia, kemiallinen pesula sekä Suomen ensimmäinen lastenkoti. James Finlayson ja hänen vaimonsa Margaret halusivat kasvattaa kerjuulla kiertävistä kodittomista lapsista työteliäitä ja siveellisesti moitteettomia kansalaisia.

Palatsi 1880-luvulla

Finlayson luopui tehtaasta vuonna 1836 ja polttimoon muutti uuden pääomistajan poika William Nottbeck. Williamin avioiduttua Marie Elise Constance von Mengdenin kanssa vuonna 1847 rakennus uudistettiin perin pohjin. Katto ja ikkunat uusittiin ja uusi sisäänkäynti rakennettiin. Sisällä yläkertaan johtava porras muutettiin tammikaiteiseksi kierreportaaksi. Seiniä ja katoja peitettiin kalkkirappauksella. Kahteen huoneeseen tuli kipsikoristeinen katto, jossa oli ruusukkeita ja kullatut listat. Oviin tuli messinkiset kädensijat. Nottbeckien aikana polttimosta tuli palatsi, missä elettiin ylellistä elämää.

Finlaysonin palatsi

Nykyinen Finlaysonin palatsi rakennettiin 1899 kaupunginarkkitehti Lambert Pettersonin piirustusten mukaan William (Wilhelm) von Nottbeckin pojan Alexanderin asunnoksi. Kivestä rakenettu talo on kaksikerroksinen ja tyyliltään uusrenessanssia. Alexander asui palatsissa vuoden verran ennen kuolemaansa. Sen jälkeen talossa asui tehtaan johtajia, viimeisenä toimitusjohtaja Stig Hästö perheineen 1970-luvulla. Sittemmin palatsi on toiminut tehtaan edustustilana ja ravintolana.

Kasvihuone vuonna 1936

Finlaysonin palatsia ympäröi englantilaistyylinen puisto. Puistoon kuului kolme saarta, huvimajoja ja kasvihuoneita. Yksi huvimaja on vielä jäljellä, puuleikkauksin koristettu avoin katos, ns. kiinalainen varjo.

Kotkankallio

Kotkankalliolta keisari Aleksanteri I perimätiedon mukaan syksyllä 1819 katseli Tammerkoskea. Vierailun muistoksi on paikalle kiinnitetty laatta, minkä teksti kertoo keisarin käskeneen kuohuvia aaltoja auttamaan ihmisiä. Viereinen laatta muistuttaa keisari Aleksanteri II:n vierailusta Tampereella vuonna 1856.

1920-luvulla saarten väliset kanavat täytettiin ja kosken ranta rakennettiin nykyiseen muotoonsa. Kasvihuoneet purettiin vuonna 1978 ja niiden paikalla on nyt pysäköintitilaa autoille. Kaupunki on kunnostanut Wilhelm von Nottbeckin puiston 1930-luvun asuun.


Kartalle Seuraava: Tallipiha
 Lisää aiheesta Wilhelm von Nottbeckin puisto 1848-2000
Tampereen museot/Vapriikki