InfoAkselin etusivulle Muistot HaveriRautaKultaIhmisetNykypäivä
TYÖOLOT 1800-LUVULLA | TYÖOLOT 1900-LUVULLA | ASUMINEN | VAPAA-AIKA | ERIK AMINOFF

Vapaaherra, vuori-insinööri Erik Aminoff - kosmopoliitti ja kullankaivaja Erik Aminoff

Vapaaherra Erik Aminoff syntyi 1879. Hän oli saanut vuori-insinöörin koulutuksen Freiburgissa, Saksassa. Valmistuttuaan hän työskenteli USA:ssa, Kanadassa ja Meksikossa. Vuonna 1911 hän siirtyi Ylä-Amurin kaivosyhtiön johtajaksi. Venäjän vallankumous sotki kuitenkin suunnitelmat ja Aminoff siirtyi palvelemaan Kiinan valtiota mm. Sinkiangissa ja Himalajalla. Filiippiinit olivat seuraava työpaikka. Vasta vuonna 1936 hän palasi Suomeen. Matkoillaan hän oli avioitunut venäläisen Valentina Ivanova Kornakovin kanssa ja kotikielinä heillä olivat venäjä ja ranska.

Oy Vuoksenniska Ab:n palvelukseen Aminoff kutsuttiin 1939, jolloin hän oli jo 68-vuotias. Hän johti Haverin kaivostoimintaa aina vuoteen 1952 asti. Hänen ammattitaitonsa ja laaja kokemuksensa olivat merkittävä apu kaivosta käynnistettäessä. Maailmaa nähneenä ja huumorintajuisena ihmisenä vuori-insinööri tuli toimeen kaikkien alaistensa kanssa ja vaikeatkin konfliktitilanteet selvitettiin sujuvasti. Hänellä oli suuri vaikutus siihen, että Haverin kaivoksella vallitsi hyvä yhteishenki. Huomiota ja makeisia häneltä riitti myös kaivoskylän lapsille.

Erik Aminoff oli pitkä ja laiha ja viihtyi tummassa takissa, jonka alla oli liivi ja tupakan tuhkan rei'ittämä villapaita. Kellonvitjojen virkaa toimittivat kengännauhat. Nauhojen päästä löytyi Fabergén kultakello. "Haverin paronilla", joksi Aminoffia kutsuttiin, oli lemmikkinä monirotuinen Barre-koira, joka seurasi isäntäänsä kaikkialle.

Aminoffin terveys alkoi horjua vuonna 1952, jolloin hän päätti lopettaa työnteon Haverissa. Eläkepäivät eivät kuitenkaan kestäneet pitkään, sillä hän kuoli tammikuussa 1960.