InfoAkselin etusivulle Muistot HaveriRautaKultaIhmisetNykypäivä
TYÖOLOT 1800-LUVULLA | TYÖOLOT 1900-LUVULLA | ASUMINEN | VAPAA-AIKA | ERIK AMINOFF

Asuminen Haverissa

Piippulanrivi

Haverin alueen kaavoituksen on suunnitellut kaivosinsinööri Herman Stigzelius. Alueen tilankäyttö noudattelee 1700-luvun ruukkikaavaa. Siinä johtoportaan asunnot sijaitsevat järven rannassa alueen kauneimmassa osassa. Työläisten perhe- ja poikamiesasunnot, yhtiön konttori ja laboratorio olivat puolestaan lähinnä kaivosta. Työläisten ja johtajiston väliin oli sijoitettu konttoriväen ja toimihenkilöitten asuinalue sekä johtajiston vapaa-ajanviettopaikka Kerhola, missä oli myös asuinhuoneita.

Kaikki uudisrakennukset olivat rankorakenteisia. Hirsirakennuksia oli vain muutama ja ne oli siirretty Oy Vuoksenniska Ab:n Mätäsvaaran kaivokselta. Haveri oli kokonaisuudessa viihtyisä asuinalue Kyrösjärven rannassa. Asuntojen tontit olivat pienikokoisia, mutta kaivoksen henkilökunnalla oli käytössään omat ryytimaat, joita hoidettiin innolla.

Mätäsvaarasta siirrettyjä asuntoja

Työläisperheellä oli käytössään keittiö ja kamari, joissa asuintilaa oli keskimäärin 35 m². Mukavuutena oli juokseva kylmä vesi. Lämmitys hoitui puilla. Poikamiehet asuivat kahden hengen huoneissa. "Poikatalossa" oli lämmin vesi, sisävessa ja suihkut.

Kaivoksenjohtajan asunto

Toimihenkilöt asuivat tilavammin ja asunnoissa oli keskuslämmitys. Kaivoksen johtajan asunto kelpasi hyvin myös edustuskäyttöön avotakkoineen ja järvimaisemineen.

Kaivoksen aikana Haverin kaivoskylä oli puistomainen ja alueesta piti huolta yhtiön oma puutarhuri. Luonto Haverissa on vehmas, jonka lisäksi Kyrösjärven läheisyys tekee siitä viihtyisän asuinpaikan.